Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
12.03.2018 14:28 - 10 качества на великия лидер
Автор: panayotov21 Категория: Бизнес   
Прочетен: 819 Коментари: 2 Гласове:
1


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Бизнес лидерството е процес, който създава последователи и изгражда екипи, а след това им помага да постигнат предварително зададените цели. Лидерът води с личен пример, мотивира, вдъхновява, помага, и прави така, че хората в екипа да постигат неща, които не биха направили, ако бяха сами. От своя страна индустрията Мрежов маркетинг е платформата, която дава възможност на човек да развие всички тези качества и да се превърне в уважаван лидер. Все пак, за да станете лидер никак не е лесно и е свързано с изграждането на множество качества в себе си. Някои от тях са ни вродени, но за други трябва да работим усърдно години наред. Добрата новина е, че ако искате и положите достъчно усилия - можете и вие да се превърнете в лидер! В тази статия ще разгледаме някои основни качества, които Великите лидери са изградили, за да бъдат такива и които е нужно да изработвате в себе си, ако искате хората да ви следват и да ви се възхищават. Всеки може да се превърне в лидер, но от сега ви предупреждавам - пътят никак не е лесен!

1. Позитивно отношение: Великите лидери остават позитивни, дори и в най-лошите ситуации
Великите лидери знаят, че не могат да имат щастлив и мотивиран екип, освен ако те самите не излъчват позитивно отношение. Това може да бъде постигнато най-добре, оставайки позитивен тогава, когато нещата не се случват така както трябва. Позитивното отношение също така, успокоява членовете на екипа и показва увереността на лидера. Дори и в най-тежките ситуации великият лидер трябва да остава позитивен и да измисля начини за поддържане на екипната мотивация, за да реши проблемите.

Какво може да направите:

Осъзнайте, че грешките са нужни на човек, за да трупа своя опит! Открийте уроците, които можете да получите от дадената ситуация и ги запишете. Помнете: Понякога печелиш, но понякога се учиш!
Опитайте се да разложите всяко голямо предизвикателство на по-малки и намерете начини да ги отметнете едно по едно.


2. Увереност: Великите лидери постоянно демонстрират своята увереност!
Всички велики лидери излъчват увереност, за да успеят. По този начин те вдъхват доверие у хората, които ги следват. Моля, не бъркайте това със самодоволство и арогантност. Вие искате хората да ви следват за вдъхновение, а не за да ви ударят в лицето. Увереността е важна, защото хората ще ви следват само ако виждат, че вие знаете накъде вървите и какво правите. Ако запазвате спокойствие и увереност в трудни ситуации, членове на екипа ще правят като вас, а това означава, че производителността ще остане висока и няма да се създават проблеми.

Какво може да направите:

Не можете внезапно да станете уверен човек, но ако следвате изпитаните практики за работа на успешните хора преди вас, ще се чувствате много по-спокойни.

Опитайте се да стоите изправени, да носите най-добрите си дрехи и да се усмихвате повече.
Напишете 10 неща, които харесвате в себе си и ги запомнете. Това ще ви направи по-уверени.


3. Постоянство: Великите лидери са постоянни в постигането на целите си!
Големите цели, които великите лидери си поставят, не могат да бъдат достигнати изведнъж и затова те знаят, че трябва да бъдат постоянни, за да ги постигнат! Постоянството е качество, което няма да остане незабелязано от членовете на екипа. Демонстрирайки постоянство, вие им показвате как да се държат спрямо своите цели. Постоянството на лидерите изгражда увереност в техните действия и решения. Всеки един дълъг път започва с първата крачка, но до достигнае на целта е необходимо ежедневно да се прави по една крачка - с постоянство!

Какво може да направите:

Поставете си различни времеви цели като започнете от дългосрочните и постепенно намалявате срока.
Поставете на стената в работното си помещение колаж от снимки на вашите цели и ги гледайте всеки ден, за да ви поддържат фокусирани.


4. Справяне с проблеми: Великите лидери приемат и управляват проблемите си!
Без значение колко силно се опитвате да ги избегнете, проблемите ще се случват. Това е добре! Означава, че работите. Важното за вас е да знаете как да се справяте с тях. Великите лидери винаги остават спокойни и логично обмислят ситуацията, за да използват най-разумно своите ресурси за решаване на проблема. Великите лидери водят другите, дори и когато са изправени пред пречки и това, което никога не правят е да се предават и да разкриват пред екипа си колко са притеснени.

Какво може да направите:

Възползвайте се от 5-те въпроса “Защо”, за да определите причината на проблемите.

Когато си отговорите по 5 или повече начина за това защо нещо се е случило, много по-лесно ще откриете причината, а после да я отстраните.
Също така ще се научите как да предотвратявате подобни проблеми в бъдеще.


5. Комуникация: Великите лидери не комуникират, за да дават команди. Те слушат, а после дават обратна връзка.
Това е много по-сложно, отколкото звучи. Добрите комуникативни умения са от съществено значение за великия лидер. Вие може много добре да разбирате дебрите на мозъка си, но това не означава, че можете да извлечете адекватно идеите от него и да ги представите на някой друг. За най-добрите лидери е важно да могат да общуват ясно с хората около тях и да продават идеите си. Също така, те трябва да бъдат в състояние да тълкуват правилно другите хора, а не да приемат лично всичко, което казват.

Какво може да направите:

Ако имате затруднения в тази област добро начало е всеки път да питате за обратна връзка хората, с които сте споделяли идеите си.
Учете се да не прекъсвате хората, с които разговаряте. Старайте се да анализирате всичко, което казват, а чак след това да говорите вие.


6. Делегирано: Великите лидери знаят как и кога да делегират!
Без значение колко много искате, не можете да правите всичко сами. Дори и да можехте, в атмосферата на екип, това би било ужасна идея, така или иначе. Добрите лидери признават, че делегирането прави повече от това, просто да облекчи техния собствен стрес (въпреки, че това е очевидно така). Делегирането на другите показва, че вие имате доверие в техните способности, което в последствие води до по-висока увереност, както и лоялност на членовете на екипа. Те искат да чувстват вашето доверие и да знаят, че са ценени.

Какво може да направите:

За да знаете кога и как да делегирате задачи на екипа си, трябва да познавате добре всеки един от тях.

Опитайте се да се запознаете с всички техни слаби и силни страни.
Говорете по-често с хората от екипа си и се стремете да разберете повече за тях.





7. Поддържка: Великите лидери помагат на хората около тях да се развиват!
Всеки добър лидер знае колко е важно да развива уменията на хората около него. Най-добрите могат да разпознаят тези умения в самото начало. Развиващия се не само ще върши работата по-лесно, а също така ще повишава и мотивацията си. Великите лидери споделят своите знания с екипа си и им дават възможност да се учат. По този начин лидерите спечелват уважение и лоялност.

Какво може да направите:

Открийте предизвикателствата пред всеки от членовете на екипа си и се опитайте да им дадете съвет как да се сравят с тях.
Поговорете индивидуално с членовете на екипа си и им помагайте да растат.


8. Отговорност: Великите лидери поемат отговорност и не обвиняват другите!
Великите лидери знаят, че когато става въпрос за тяхната компания, работно място или ситуация, в която се намират, те трябва да поемат пълна лична отговорност за провала. Как може да очакват от екипа си да се държи отговорен, ако те самите не го правят? Най-добрите лидери не си измислят извинения! Те поемат изцяло вината върху себе си, а след това работят, за да решат проблема възможно най-бързо. Това показва тяхната надеждност пред екипа.

Какво може да направите:

Вместо да обвинявате другите за техните грешки запитайте себе си, какво можеше вие да направите по-добре, за да не се появява този проблем. Веднъж появил се, измислете и приложете решение.
Поемете пълна отговорност включително за грешките на другите членове на екипа и им покажете как трябва да се държи един лидер.


9. Интуиция от натрупания опит: Великите лидери взимат решения на база натрупаният си опит!
В един момент на всички велики лидери им се налага да навлизат в неизследвани води (образно казано, разбира се). Поради тази причина, те често трябва да се доверяват на интуицията си и да се възползват от натрупаният си опит, за да ги води към решаване на ситуацията. Великите лидери знаят, че винаги има нещо, което да научиш от това, което се случва. Чрез натрупаните уроци те са в състояние да се справят с предизвикателствата чрез поуките от миналото и да предприемат действия веднага.

Какво може да направите:

Напишете всички уроци, които сте научили от допуснатите грешки в миналото.
Дръжте анализите си под ръка и когато се случи подобна ситуация отново, няма да е нужно да премисляте всичко отново, а просто ще вземте най-правилното решениш.


10. Личен пример: Великите лидери са посветени на това, да дават най-доброто от себе си и да водят екипа си чрез личен пример!
Великите лидери винаги се придържат към своите ангажименти и обещания и са най-ангажираните и силно работещи в целия екип. Всички велики лидери водят чрез личен пример! Защо трябва членовете на вашия екип да дават всичко от себе си, ако вие не правите това? Доказвайки своята собствена ангажираност, великите лидери вдъхновяват другите да направят същото, а това води и до уважението им от всички в екипа.

Какво може да направите:

Някой членове в екипа могат да учат само като ви наблюдават, но на други ще им е нужно повече.

Демонстрирайте на вашия екип начина по който работите и им дайде шанс да ви наблюдават.
Опитайте се да предадете всички ваши умения на вашите най-добри партньори.


За да развиете в себе си великия лидер ще е необходимо ежедневно да работите върху тези и още много други качества, които не еднократно ще обсъждам в моите постове и видео уроци. За да не изпускате интересни и полезни материали абонирайте се чрез формата над или под статията. А сега за финал, бих искал да ви уверя, че лидерството е може би най-достойното нещо, което може да постигнете в живота си. Защо? Защото създавайки от себе си пример за подръжание вие ще повлияете на множество хора, които дори няма да познавате. В най-добрия случай ще оставите дълбока диря след себе си, семейството ви ще се гордее с вас, а вашето наследство ще живее вечно. Лидерството е това, което липсва в днешно време и поемайки тази роля вие ще се откроите пред всички и ще постигнете много повече от своите мечтите си. Желая ви го от сърце! 



Гласувай:
1


Вълнообразно


1. barin - Здравейте. Написаното се отнася за ...
12.03.2018 16:40
Здравейте. Написаното се отнася за бизнеса и за ръководителите на големи фирми. Мисля, че пълководците трябва да имат и други качества, за да постигнат успехи в преговорите и войната.
Поздрави!
цитирай
2. panayotov21 - здравейте
14.03.2018 16:01
тука не става дума за големи ''фирми'' и преговори и войни.
никой не води война с други хора тук а става дума за сериозни неща
приятелства забавления и още много хубави неща.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: panayotov21
Категория: Бизнес
Прочетен: 8293
Постинги: 6
Коментари: 2
Гласове: 4
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930